Ce inseamna dezbaterile ?
O dezbatere academica este o discutie structurata in care doua echipe adverse dezbat un subiect controversat, incercand sa demonstreze validitatea respectiv lipsa de justete a acesteia. Temele puse in discutie intr-o dezbatere sunt subiecte de interes public, de mare actualitate, formulate precum enuntul de mai jos.
Exemplu de tema de dezbatere:
Religia nu ar trebui sa fie predata ca materie obligatorie in clasele primare.
Cum se desfasoara dezbaterile? Formatul British Parliamentary.
Formatul cel mai practicat la majoritatea competitiilor de studenti din lume este “British Parliamentary”.
Formatul implica 4 echipe intr-un meci de dezbateri: 2 echipe ale Guvernului/Afirmatorilor si 2 echipe ale Opozitiei/Negatorilor. La sfarsitul dezbaterii arbitrii vor decide un clasament: locurile 1,2,3 si 4.
Rolul primei echipe a Guvernului este sa defineasca semnificatia motiunii (=temei), sa pregateasca un model sau plan atunci cand este cazul si sa prezinte cele mai importante argumente in favoarea motiunii dezbatute.
Rolul primei Opozitii este sa atace modelul si argumentele primului Guvern si sa prezinte cele mai importante argumente impotriva motiunii.
Rolul echipelor “de la masa a doua” este sa extinda dezbaterea, sa sondeze cat mai mult in esenta subiectului dezbatut si sa gaseasca argumente care sa sustina, respectiv sa respinga motiunea. Argumentele Guvernului 2 si ale Opozitiei 2 trebuie sa fie fundamental abordari noi dar in acelasi timp trebuie sa nu contrazica pozitiile formulate de echipele de pe aceeasi banca cu ei din “prima masa”.
Daca vreti sa aflati mai multe: http://en.wikipedia.org/wiki/British_Parliamentary_Style
O dezbatere in acest format poate fi gasita in sectiunea "Resurse – Video" a acestui site.